2024-utgaven av NEK 439-serien inneholder ikke vesentlige materielle endringer som medfører omfattende praksisendringer for planlegging og utførelse av eltavler.

Det er imidlertid noen nyheter og presiseringer som bransjen bør merke seg. Som en rød tråd gjennom alle delene, Bok A, B og C, settes det nå et nytt eller skjerpet fokus på følgende temaer:

  • Spesifisering av tavlens belastningsbehov og ønsket yteevne
  • Informasjon om driftsforhold og belastningsfaktor i installasjonen
  • Tavlens reelle belastningsevne
  • Kretsenes merkestrøm ved forskjellige kapslingsgrader og driftsforhold i anlegget
  • Tavler i solcelle installasjoner (PVA)
  • ID-merking av tavler og særskilt merking ved flere strømkilder
  • Verifikasjon av temperaturstigning i tavler med merkestrøm høyere enn 1600A
  • Vurdering av behov for å konsultere tavleprodusenten ved service og reparasjoner

 

Spesifisering av tavler

NEK 439 Del C henvender seg hovedsakelig til rådgiveren eller det spesifiserende ledd. Her fremmes nå en klar anbefaling om at den ønskede belastning av kretsene i tavler skal spesifiseres som en dimensjonerende strøm IB. Dette er den forventede strøm og ønskede belastning for hver krets i tavlene og bør angis i et enlinjet oversiktsskjema. Driftsforholdene i anlegget bør også angis. For riktig dimensjonering av vern i tavlen er det nødvendig å kjenne til om kretsene belastes samtidig og kontinuerlig eller om belastninger har mer sporadisk (intermitterende) drift.
Hvis kun vernenes merkestrøm In spesifiseres, og det ikke foreligger noen avtale om de faktiske belastningsforhold, vil tavleprodusenten generelt kunne anta at belastning av kretsene er vernets merkestrøm multiplisert med en belastningsfaktor som er oppgitt i den aktuelle produktstandarden NEK 439-2 eller 3. Man må merke seg at det ved en slik antagelse ikke nødvendigvis blir lagt til rette for den belastningsstrøm som egentlig er tiltenkt og nødvendig for hver krets i tavlen

 

Tavlens belastningsegenskaper

Vernes merkestrøm In er ikke alltid ensbetydende med kretsenes faktiske belastningsevne. I godt ventilerte tavler, og ved intermitterende drift kan kretsene ofte belastes opp til vernets merkestrøm, og kretsenes merkestrøm Inc blir i disse tilfellene lik vernets merkestrøm. Ved høyere beskyttelsesgrad og dårligere ventilasjon i tavlen, vil imidlertid kretsenes merkestrøm Inc bli noe lavere pga. redusert varmeavgivelse i kapslingen.
Ved samtidig og kontinuerlig drift vil kretsenes merkestrøm bli ytterligere redusert pga. gjensidig termisk påvirkning inne i tavlen. Den reduserte merkestrømmen betegnes som gruppemerkestrøm Ing, og vil som regel være lavere enn Inc. Forholdet mellom Ing og Inc er kretsens eller tavlens samtidighetsfaktor RDF. Tavleprodusenter kan velge å angi kretsenes belastningsevne som merkestrømmer Inc og Ing eller Inc x RDF
Tavleprodusenten skal altså angi kretsenes merkestrøm som viktige grensesnittegenskaper. Merkestrømmene kan være testet av systemleverandøren. For verifikasjon av temperaturstigning er det for tavleprodusenter en stor fordel hvis tavlesystemenes opprinnelige produsent har testet belastningsevner for de fleste vernstørrelser og angitt disse i systemets spesifikasjoner og prosjekteringsmanualer. Tavlesystemleverandørene har varierende prinsipper for testing av belastningsevne i tavlene og testresultatene (belastningsverdiene) fremgår i prosjekteringsmanualene på ulikt vis. Tavleprodusenter kan også fastsette kretsenes merkestrømmer og verifisere temperaturstigning ved beregning i de tilfeller hvor beregning er tillatt metode.

 

Tavler i solcelle installasjoner

En egen standard for tavler i solcelleinstallasjoner (PVA-tavler) er under utarbeidelse og vil inngå i NEK 439-serien som NEK 439 del 8.
Som en midlertidig ordning er det i NEK 439-2 opprette tre vedlegg Tillegg DD, EE og FF som informative tillegg for tavler i solcelleinstallasjoner som er beregnet for sakkyndig betjening, men som kan være tilgjengelig for ikke-sakkyndige personer. Vedleggende beskriver avvikende krav til utførelse og verifikasjon i forhold til de generelle kravene for PSC-tavler ( tavler for elkraftfordeling og styring )

 

Merking med skilt

Tavlenes identifikasjonsskilt skal nå kompletteres med de tre grensesnittegenskapene merkestrøm InA, merkespenning Un og merkefrekvens fn. Tavlens reelle merkestrøm er spesielt viktig for å angi tavlens reelle belastningsevne når tavlens forsynes fra flere strømkilder. Tavlens merkestrøm er pr. definisjon alltid den minste verdien av følgende:

  • Den totale strømmen som fordelingssystemet er dimensjonert for å fordele
  • Den totale og gruppemerkestrømmen for en eller flere innkommende kretser som fungerer i parallell

Denne definisjonen tilsier at det er viktig å avklare om en strømkilde i tillegg til nett-tilførselen er et supplement til nettet for økt ytelse, eller om den er en alternativ strømkilde som reduserer forbruket i nettforsyningen tilsvarende.
Ved flere strømkilder til tavlen, skal disse forholdene spesifiseres, og tavlen skal utstyres med er varselskilt som tydelig indikerer at tavlen forsynes fra flere kilder og at deler i tavlen kan fortsatt er spenningssatt med mindre alle forsyninger er frakoblet.

 

Verifikasjon av temperaturstigning

Tavleprodusenter er alltid pålagt å kunne verifisere tavlenes temperaturstigning for å dokumenter at grenseverdiene i NEK 439 og komponentenes høyeste driftstemperatur ikke overstiges. For tavleprodusenter vil det for mindre og mellomstore tavler opp til 1600A, alltid være aktuelt å verifisere temperaturforholdene ved beregning. For tavler med merkestrøm over 1600A er man henvist til å verifisere temperaturstigning ved hjelp av sammenligning med et testet design.
I NEK 439-2 beskrives nå en ny metode for verifikasjon av temperaturstigning i tavler med merkestrøm som også overstiger 1600A. Metoden er en kombinasjon av sammenligning og beregning og gjelde for tavler med naturlig kjøling. Det er også beskrevet en ny beregningsprosedyre for tavler opp til 1600A med aktiv kjøling.
Ved bruk av dokumenterte tavlesystemer vil enkleste verifikasjonsmetode være sammenligning med testet design. Aktiv bruk av systemleverandørens designregler (testresultater) og dimensjoneringsveiledninger vil gi sikkerhet for at tavlens temperaturstigning ligger innenfor kravene i NEK 439.

 

Konsultasjon ved service og ombygginger

Tavleprodusenter er alltid pålagt å spesifisere anvisninger for håndtering, installasjon, drift og vedlikehold. I 2024-utgaven av NEK 439 gis også tavleprodusentene en tilgang til å spesifisere at tavleprodusenten skal konsulteres ved eventuelle etterarbeider i installerte tavler. For å sikre at tavler ikke blir modifisert ukritisk av ukvalifiserte aktører og for å opprettholde garantier og samsvarserklæringens gyldighet, kan det anbefales at tavleprodusenter aktivt vurdere behov for slik spesifisering.

 

Kompetanseoppfriskning

Overnevnte forhold og andre endringer i tavlestandarden krever oppdatering av kompetanse for til enhver tid å være tro mot siste utgave av NEK 439. Tavleforeningens temakurs, fagkurs og Taveskolen modul 1 og 2 er løpende oppdatert iht. viktighet og prioriteringer i siste utgave av NEK 439-serien, men kursene gir ingen samlet oversikt over alle endringer.

 

25.01.2025
Hans-Petter Nybakk
Faglig leder
TAVLEFORENINGEN




TAVLEFORENINGEN

MELD DEG PÅ NYHETSBREV HER

Tlf: 67 52 60 10

Postadresse:  Postboks 9355, Grønland, 0135 Oslo
Besøksadresse: Schweigaardsgate 10, 3. etg., 0185 Oslo
E-post: post@tavleforeningen.no


Content © Tavleforeningen. Webdesign ©2023 Web Norge.
Lagre
Brukerpreferanser for informasjonskapsler
Vi bruker informasjonskapsler for å sikre at du får den beste opplevelsen på nettstedet vårt. Hvis du avslår bruken av informasjonskapsler, kan det hende at denne nettsiden ikke fungerer som forventet.
Aksepter alle
Avslå alle
Analytics
Verktøy som brukes til å analysere dataene for å måle effektiviteten til et nettsted og for å forstå hvordan det fungerer.
Google Analytics
Aksepter
Avvis
Google Analytics
Aksepter
Avvis
Sporing
Unknown
Aksepter
Avvis
Annonsering
Hvis du godtar, vil annonsene på siden bli tilpasset dine preferanser
Google Ad
Aksepter
Avvis